U ovom – neću ovdje, a i nije na meni, komentirati koliko opravdanom, u kojoj mjeri neopravdanom – ludilu oko koronavirusa prisjetio sam se igre koje sam prije nekoliko godina vrlo intenzivno igrao na mobitelu. Ironično, često sam je igraona aerodromima čekajući letove.

Činilo mi se tad kao laiku gotovo nemoguć scenarij da se u današnje vrijeme neka nova bolest prošiti svijetom, no događaji posljednjih tjedana pokazuju da je to itekako moguće.

U doba kada već osjećamo posljedice, ali o konačnim razmjerima na ekonomiju, turizam i ostale gospodarske grane još je prerano govoriti, preporučujem ovu igre u svrhu zabave, ali i s ciljem da vas potakne na razmišljanje o načinima širenja i mutiranja virusa o kojima, priznajte, da ste rijetko kada i razmišljali.

Plague Inc. je strategija za mobilne telefone u kojoj preuzimate ulogu bolesti te je vaš cilj zaraziti što više svjetske populacije. Igra postoji već osam godina, a autori kažu da su je dizajnirali da bude realna i poučna. Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti pohvalio je igru Plague Inc. rekavši da stvara “uvjerljiv svijet koji uključuje ozbiljne javnozdravstvene teme te upoznaje igrače s načinima širenja pandemije”. Igru možete preuzeti na Apple store i Google play!

Autori igre Plague Inc. redovito profitiraju pojavom neke nove bolesti ili epidemije u svijetu (zika u Brazilu 2015, pojava kolere 2016., ebola u Kongu 2018.), no pojavom koronavirusa sjekira im je pala u med. Loša vijest za njih da je Kina pred par dana izbacila igru s lokalnog Apple storea.

Okušajte se ako imate viška vremena i, naravno, pazite coronavirusa u stvarnom svijetu. Perite ruke i pridržavajte se ostalih mjera prevencije Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Brojevi telefona HZJZ za građane na temu koronavirusa: 091 468 30 32 i 099 468 30 01. Dostupni su za svaki radni dan od 8 do 22 sata te subotom i nedjeljom od 8 do 14 sati.